“Het ontwerpen van de perfecte keuken: Functionaliteit, ergonomie en stijl”

Keuken

Een nieuwe keuken ontwerpen is een heel avontuur, vooral als je het zelf gaat doen! Want waar plaats je de afwasmachine, of de oven? En de koelkast dan? Hoe zorg je er voor dat je genoeg ruimte hebt om het eten te kunnen voorbereiden op het werkblad? Of hoe weet je hoe hoog het werkblad moet zijn om ergonomisch verantwoord aan het werk te kunnen gaan? Met dit alles, en nog veel meer, moet je rekening houden wanneer je aan je ontwerp gaat beginnen. 

Hoe ontwerp je een nieuwe keuken

Je kan het op safe spelen, en een kant en klaar ontwerp kopen. Maar als je twee rechterhanden hebt is het misschien ook leuk om zelf een gokje te wagen aan een ontwerp. Hier zijn vijf tips om zelf een ontwerp te kunnen maken! 

  1. Doe veel inspiratie op, en houd daarbij rekening met je budget. Blader eens door tijdschriften of kijk op social media, bekijk kleurenschema’s, stijlen en indelingen die je aanspreken. Zorg ervoor dat je realistisch blijft met het budget, zoeken naar keukens buiten bereik is zonde van de energie. Houd rekening met de kosten voor materialen, apparaten en de arbeid. 
  2. Zorg dat je weet welke afmetingen de ruimte heeft, en kies hierbij een passende inrichting en stijl. Voordat je iets gaat kopen moet je de afmetingen weten, dit is inclusief ramen, deuren, obstakels en alles wat invloed kan hebben op het ontwerp. Onderzoek welke inrichting de keuken kan hebben, hier kun je vaak verschillende ontwerpen van maken. Daarop kun je de stijl toepassen die je wilt hebben, en zo kun je aan de slag om een schets te maken!
  3. Weet welke materialen en apparaten je wilt hebben. De kasten, werkbladen, vloeren en de muren moeten van materiaal zijn wat goed weerbaar is in de keuken. Kies daarom voor materialen dat makkelijk te onderhouden is. Hetzelfde geldt voor de apparaten. Weet welke afmetingen ze moeten zijn, en zorg ervoor dat ze passen in het ontwerp dat je gaat maken. 
  4. Creëer voldoende opbergruimte en verlichting. Aan opbergruimte geen gebrek, en je zal zien dat je altijd meer in de keuken hebt dan je denkt. Het hebben van genoeg opbergmogelijkheden is daarom een belangrijk aspect tijdens het ontwerpen van je nieuwe keuken. 
  5. Neem de tijd en verfijn je ontwerp regelmatig. Zorg ervoor dat je alle afmetingen controleert, dat je 100% tevreden bent over de stijl, de kleuren en apparaten en dat de kosten betaalbaar zijn gebleven. 

Professioneel advies

Met deze vijf stappen ben je al een heel eind op weg voor een goed ontwerp. Het kan nooit kwaad om het advies van een professional in te schakelen. Of het gaat om het controleren van het ontwerp, om eens mee te denken over apparaten in de keuken, of om de laatste check uit te voeren voordat je ja zegt op jouw toekomstige keuken! 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *