Brandklasse A2: Betekenis, materialen en brandvertragende eigenschappen

Brandklasse A2 is een van de hoogste niveaus van brandveiligheid. Het enige wat hier boven zit is A1, onbrandbaar. Brandklasse A2 zit daar net onder, waardoor het geclassificeerd wordt als “praktisch niet brandbaar”. Materialen die voldoen aan deze klasse hebben een zeer beperkte bijdrage aan een brand, en produceren minimale rookontwikkeling. Door de brandbestendigheid zorgt het er ook voor dat de brand niet verder voortplant, en kan het zelfs helpen de verspreiding ervan te beperken. Deze classificaties zie je vaak terug in de bouwsector. Dit is om materialen te selecteren die geschikt zijn voor het gebruik in gebouwen.   

Lage brandeigenschappen

De materialen die de classificatie brandklasse A2 krijgen worden als brandvertragend beschouwd. Dit komt door hun eigenschappen en samenstellingen die de ontwikkeling en verspreiding van brand beperken. 

  • Lage ontvlambaarheid: De materialen in brandklasse A2 hebben een zeer lage ontvlambaarheid. Dat houdt in dat ze niet gemakkelijk ontbranden, ook niet wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen. 
  • Beperkte hitteafgifte: Wanneer de materialen worden opengesteld aan vlammen hebben ze de neiging om minder warmte af te geven dan andere materialen. Dit helpt bij het beperken van de verspreiding van de brand naar andere materialen in de buurt. 
  • Lage rookproductie: De materialen produceren vrijwel geen rook wanneer ze in aanraking komen met vuur. Dit is heel erg belangrijk, omdat de rookontwikkeling vaak gevaarlijker kan zijn dan de vlammen zelf. In de rook kunnen namelijk giftige gassen zitten en je zicht wordt door de rook belemmerd. 
  • Thermische stabiliteit: Alle materialen in brandklasse A2 hebben over het algemeen een hoge thermische stabiliteit. Dit houdt in dat ze beter tegen blootstelling aan hoge temperaturen kunnen, zonder dat ze zelf ontbranden. 

Welke materialen vallen onder Brandklasse A2

De materialen die brandklasse A2 hebben zijn niet-organische materialen met een zeer lage ontvlambaarheid. Daarnaast hebben ze een beperkte bijdrage aan een brand. Hier zijn een aantal voorbeelden van materialen met deze classificatie. 

  • Beton is een mengsel dat weinig bij te dragen heeft aan een brand. Het kan de warmte absorberen zonder dat het snel ontbrandt. 
  • Glas is niet brandbaar. Het draagt ook niet bij aan de verspreiding van vlammen. 
  • Net zoals glas is natuursteen niet brandbaar. Daardoor heeft het een hoge hittebestendigheid. Onder natuursteen vallen meerdere soorten zoals marmer, graniet en kalksteen. 
  • Gips en andere gipsproducten kunnen onder bepaalde omstandigheden in brandklasse A2 vallen omdat ze een lage ontvlambaarheid hebben. 
  • Als je kalk, zand en water bij elkaar gooit, krijg je kalkzandsteen, een niet brandbaar materiaal met een hoge thermische inertie. 
  • Keramische materialen zoals tegels en bakstenen hebben een hoge hittebestendigheid waardoor ze niet brandbaar zijn. Het moet dan wel gaan om ongeglazuurde keramische tegels.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *